woensdag 1 november 2023

Woordenrijk Live bij Colette zondag 12 november 15:00

Op zondag 12 november presenteren wij de zevende editie van het Woordenrijk Live. Vanaf 15:00 uur kun je achter de boekenbergen van antiquariaat Colette luisteren naar een literatuurprogramma met muziek. 

Onze gasten: Colette-vertaalster Gerda Baardman, dichters Jos Nargy en Olax. Muziek is er van singer-songwriter Saraël. Mis het niet, de toegang is gratis!

Jos Nargy van de Poezieboys
Jos Nargy is vooral bekend als acteur en theatermaker met een grote voorliefde voor poëzie, maar geeft ook al tijden boekentips in radioprogramma Het Woordenrijk. Hij vormt met Joep Hendrikx theatergezelschap de Poezieboys waarmee ze maandelijks Zaal3 onveilig maken met puike poëzieperformances geïnspireerd door het roemruchte Poëzie in Carré. Tevens staan ze al jaren op De Parade, Oerol en in theaters met voorstellingen rondom dichters als Johnny van Doorn, Federico Garcia Lorca, Daniil Charms en Joseph Brodsky. Bij Colette zal hij vooral eigen poëzie voordragen. 

Colette-vertaalster Gerda Baardman
Colette, sinds de redding van dit gelijknamige boekenparadijs aan de Reinkenstraat wordt haar naam dagelijks vele malen genoemd. Maar wie heeft er weleens een boek gelezen van de grote Franse schrijfster Sidonie-Gabriëlle Colette? De net verschenen nieuwe vertalingen uit de beroemde Claudine-reeks zijn te bemachtigen in de winkel. Colette-vertaalster Gerda Baardman zal deze middag geinterviewd worden over deze vertalingen.
De Colette-vertalingen verschijnen bij Uitgeverij Van Maaskant Haun.

De sonnettenkransen van Olax
Shakespeare, Petrarca, Goethe, Hooft, Komrij, Kal, Stip – dichters door de eeuwen heen die excelleerden in het schrijven van het sonnet. Aan die lange rij dichters kan gerust de Haagse Olax worden toegevoegd. Hij schrijft sonnettenkransen, bestaande uit 14 gedichten waarbij de laatste regel telkens ook de eerste regel van ’t volgende sonnet is (als een bloemenkrans aan elkaar geregen). Alsof dat nog niet genoeg is, maakt hij 14 van dit soort kransen, die samen een sonnettenkransenkrans vormen. Met één overkoepelend thema, gebundeld in een boek. Alsof ook dat nog niet genoeg is, is Olax al aan zijn elfde bundel toe, wat uiteindelijk moet uitmonden in een monsterproject van 14 bundels met telkens 211 sonnetten. Thema’s die in vorige bundels voorbijkwamen waren: egoïsme, de dood, bier, de zeven hoofdzonden, een her-bewerking in sonnet-vorm van de Jan Terlouw-klassieker De Koning van Katoren en als laatste een fantasy-game-boek. Olax komt langs om voor te dragen uit dit monsterproject.

Singer-songwriter Saraël
Saraël is een veelzijdig talent, ze schrijft zowel gedichten als liederen. Haar muziek weerspiegelt haar diepe verbondenheid met woordenkunst en haar vermogen om gevoelige onderwerpen op een meeslepende manier te behandelen. Van intieme akoestische ballads tot aanstekelijke soft popnummers, haar muzikale palet biedt voor ieder wat wils. Om Saraël's muzikale avontuur te volgen en op de hoogte te blijven van haar optredens en releases, kun je haar vinden op Instagram.


Organisatie
Deze middagen zijn een samenwerking tussen twee clubs vol met vrijwilligers die van boeken en poëzie houden: radioprogramma Het Woordenrijk en Antiquariaat Colette. Organisatie, samenstelling en presentatie is in handen van  Ricco van Nierop (beeldend kunstenaar en radiomaker) en  Edwin Fagel (dichter bij Nieuw Amsterdam, redacteur Heaven, recensent Awater) en Linda Vermeulen (vakbondsvrouw en mede-initiator van boekhandel Colette).


Vorige edities van Het Woordenrijk Live bij Colette
In 2013/2014 presenteerde Harry Zevenbergen enkele poëzie-middagen onder de titel Woordenrijk Live in Cafe Den Engel aan de Willem de Zwijgerlaan, waarbij de schrijvers van het radioprogramma het podium beklommen. Vanaf 2022 hebben we dat weer opgepakt bij Antiquariaat Colette in de Reinkenstraat. Eens in de zoveel maanden presenteren we daar een poëzie-middag met schrijvers uit het radioprogramma, afgewisseld met een schrijver van elders en een muzikant. Met mooi weer in de tuin, anders tussen de boekenbergen van de winkel.  
Editie 1 06-03-22: Edith de Gilde, Ruth van Rossum, Edwin Fagel + Ezra Olga (muziek)
Editie 2 22-05-22: Anne-Tjerk Mante, Victoria Gopke, Kristel Snellen + Eveline de Bruin (muziek)
Editie 3 14-08-22: Marike Verheul, Alexander Franken, Mischa Andriessen + VanLonesome (muziek)
Editie 4 08-01-23: Geraldina Metselaar, Jonge Stadsdichters Khadija El Idrissi, Insaf Assouad, Nachoua Douayry, Edwin Fagel (over Martin Kageling) + Kristel Snellen + Arno Larioux (muziek)
Editie 5 16-04-23: Gilles Boeuf, Lamia Makaddam, Edwin Fagel (leest Anouk Smies) + Alexander Franken (muziek)
Editie 6 12-07-23: Diann van Faassen, Glodi Mbwete, Anouk Smies + Babette (muziek)

Fotocredits: Raam (Ricco van Nierop), Jos Nargy (Den Haag FM), Gerda Baardman (Lonneke Stulen), Olax (Stefan C Kaffa), Saraël (Martijn Beekman)

Een vergelijkbare aankondigingstekst is te vinden op de site van Colette (link).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten