dinsdag 1 augustus 2023

Het Woordenrijk wordt gemaakt door:

Het Woordenrijk is een radioprogramma met gedichten en verhalen. Elke zondag 13:00 op Den Haag FM. Check hier door wie het gemaakt wordt.
Het Woordenrijk werd in 2012 opgericht door Harry Zevenbergen en wordt tegenwoordig samengesteld en gepresenteerd door Ricco van Nierop met Adrienne van de Nieuwegiessen als co-host. Centraal staan gesprekken met en voordrachten van dichters en schrijvers uit de Haagse regio. Tevens hoor je interviews met organisatoren uit het literaire circuit in de stad. Hieronder vind je iets over Harry en de start van 't programma en tevens een overzicht van de schrijvers die nu geregeld een bijdrage leveren.

Harry Zevenbergen en het Woordenrijk

Harry begint als dichter in de punk- en kraakscene van Den Haag in de jaren '80. Samen met collega-dichter Diann van Faassen organiseert hij diverse podia (oa Bordelaise, Poëzie aan de Waterkant) en later veel jongerenworkshops. Tussen 2007-2009 is hij de eerste Haagse stadsdichter en draagt hij vaker voor op de radio. Vanaf 1 mei 2012 start hij als presentator van Het Woordenrijk bij de lokale omroep. Elke week spreekt hij met Haagse dichters en verhalenschrijvers en geeft hij aandacht aan veel (kleine) podia in de stad. De rubrieken worden gevuld door zijn collega's van Het Haags Dichtersgilde en anderen, zodat er wekelijks nieuwe gedichten, verhalen, recensies en muziek te horen zijn. Tevens koppelt hij dichters aan muzikanten, die geïnspireerd door elkaar, nieuw werk creëren.

Eind 2017 krijgt Harry de diagnose Alzheimer/jong-dementie. In juni 2019 maken we een speciale uitzending met zijn diagnose als aanleiding. Met direct betrokkenen en natuurlijk ook met poëzie. In maart 2022 komt hij op 57-jarige leeftijd te overlijden. Een uitgebreid artikel over hem is te vinden op de website van de omroep (link) en meer over zijn werk is op deze site te vinden.

Het Woordenrijk bij Colette

In 2013/2014 presenteerde Harry enkele poëzie-middagen onder de titel Woordenrijk Live in Cafe Den Engel aan de Willem de Zwijgerlaan, waarbij de schrijvers van het radioprogramma het podium beklommen. Vanaf 2022 hebben we dat weer opgepakt bij Antiquariaat Colette in de Reinkenstraat. Onder redactie van Edwin Fagel met medewerking van Linda Vermeulen van Colette presenteren we daar eens in de zoveel maanden een poëzie-middag met schrijvers uit het radioprogramma, afgewisseld met een schrijver van elders en een muzikant. Met mooi weer in de tuin, anders tussen de boekenbergen van de winkel.  


Het Woordenrijk wordt gemaakt door:

Adrienne van de Nieuwegiessen (presentatrice)
Adrienne is, na haar journalistieke opleiding, jarenlang redacteur van Vara's Vroege Vogels in de tijd dat dichter Ivo de Wijs de presentatie doet. Na ander soortig werk lokte de radio haar toch weer. Bij Den Haag FM werkte ze ondertussen bij programma's als Dutchbuzz, De Haagse Honderd, Avondradio en nu dus Het Woordenrijk. Adrienne is ook in te huren als voice-over of ezel-wandelaar. 
- soundcloud

Alexander Franken (dichter/muzikant)
Alexander is sinds de millenniumwisseling in Den Haag en daarbuiten actief als (podium)dichter, zanger-muzikant en presentator. In het Nederlands. Met meer dan 217 optredens van huiskamer tot festival durft hij zichzelf best wel ervaren te noemen. Zijn recentste boek met gedichten en liedteksten is getiteld ‘Binnenstadboogie’ en is bij optredens te koop. Tevens is hij initiator van het kunstenaarsplatform Erg Sterk, waarbij de verbinding tussen diverse kunstdisciplines centraal staat.
- website - erg sterk

Anderkaffer Schrijft (korte verhalen schrijver)
Bjurran Piron is een alleskunner. Hij is een horecaman (Impio), dj (For d’Sier), podcastmaker (De ‘Ik begin maar een podcast en ik zie wel waar ik kom-podcast’) en hij is de man achter het pseudoniem Anderkaffer Schrijft. Onder die naam schrijft hij korte verhalen, gedichten, columns en de roemruchte Erik-reeks. Diverse stukken las hij de afgelopen jaren regelmatig voor in Het Woordenrijk. Tevens lanceerde hij de bundels ‘Typisch’ en ‘Heel klein vies wolkje’.
- Anderkaffer site - insta - podcast



Anne-Tjerk Mante (dichter/muzikant)

‘Ik wil altijd iets moois maken’ is het uitgangspunt van Anne-Tjerk. Hij bewandelt daarvoor verschillende paden. Hij is beeldend kunstenaar, liedjesschrijver en theatermaker en treedt regelmatig op met een mix van liedjes, gedichten en verhalen. Hij is vanaf het begin betrokken bij Het Woordenrijk. Tegenwoordig vervult hij wat minder de rol van co-presentator, maar graag schuift hij nog zo nu en dan aan vanwege de release van een nieuw lied, of anderszins met nieuws uit de wereld van de kunsten.
- website beeldende werk - website muziek/theaterwerk

Cleo Vermuyen (dichter)
Cleo (1997) is spoken word artiest en zangeres. In haar teksten onderzoekt ze interpersoonlijke relaties en haar “mens zijn”. Haar inspiratie haalt ze uit de natuur en haar dagelijkse omgeving. Ze zoekt naar originele metaforen om bijzondere ontmoetingen, warrige gedachten en bonzende angsten onder woorden te brengen. En waar haar woorden tekort schieten, vullen muziek en melodie aan.
- instagram

Corina Maduro (boekentipgever)
Als er één ding is waar Corina maar niet over uitgepraat raakt, dan zijn het boeken. Ze richtte in 2021 het platform Boekencurator op waar ze boekentips en nieuws uit de boekenwereld deelt, ook organiseert ze regelmatig leesclubs en andere literaire evenementen. Als ze niet aan het lezen is, dan struint ze rond in een museum of maakt ze een lange wandeling in de natuur.
- nieuwsbrief - instagram - website

Diann van Faassen (dichter/coach)
Diann is een Haagse dichter en programmamaker. Ze geeft workshops poëzie en performance op scholen en bij culturele organisaties. Voor het Writers Unlimitedfestival maakt ze met leerlingen De Stem van de Stad, lopende verhalen waarbij bijzondere personen en plekken in de stad met elkaar verbonden worden. Werk van Diann is opgenomen in diverse verzamelbundels en heeft vaak een link met de stad. In de tijd die overblijft neemt ze je als gids mee op een (poëtisch) rondje Den Haag waarbij ze de mooiste plekjes voorziet van verrassende verhalen.
- insta

Douwe Hovingh (dichter)
Douwe (2002, hij/hem) is autodidact dichter/schrijver. Met enige regelmaat staat hij op podium als voordrachtkunstenaar of op een krukje in een café als kroegdichter. Hij begon zijn dichtersavontuur bij de maandelijkse open podia van de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam). Sindsdien kun je hem horen voordragen in tuinen, cafés, stegen, parkjes en waar er maar wel of niet geluisterd wordt. Sinds 2023 draagt Douwe ook voor als gast in Het woordenrijk op Den Haag FM.
- insta

Edith de Gilde (dichter)
Edith was docente Nederlands, begeleidde vrijwilligers voor Oxfam-Novib, had een yogastudio en werkte als schrijfcoach. Was redactrice van de literaire website Meander en schreef een aantal afleveringen van de 'Klassiekers', een reeks besprekingen van Nederlandse gedichten. Is werkend lid van de Haagse Kunstkring. Haar gedichten verschenen in tijdschriften, poëziekalenders, coproducties, bibliofiele uitgaven, bloemlezingen en in de bundels 'Zeilschip Zondag’, ‘Verloop / Verlauf’ en ‘Vleugels van cement’. Een aantal gedichten viel in de prijzen en enkele gedichten zijn vertaald in het Duits, Engels, Frans en Turks.
- website - insta - linkedin - facebook

Edwin Fagel (boekentipgever/dichter/redacteur)
Edwin is dichter, redacteur en recensent. Inmiddels heeft hij vier dichtbundels gepubliceerd bij uitgeverij Nieuw Ansterdam, en net zo veel bibliofiele bundels. Als redacteur werkt hij voor bouwtijdschrift Roofs en muziektijdschrift Heaven. Daarnaast is hij hoofdredacteur van webzine Yes The Void. Zijn recensies schrijft hij met name voor poëzietijdschriften Awater en Poëziekrant. Naast boekentipgever is hij bij Het Woordenrijk ook verantwoordelijk voor de programmering van de poëziemiddagen in Antiquariaat Colette.
- website - yesthevoid webzine

Geraldina Metselaar (dichter/journalist)
Al van jongs af aan schrijft Geraldina alles wat los en vast zit aan elkaar. Gewapend met blocnote, pen en een ontembare nieuwsgierigheid vraagt zij iedereen het hemd van het lijf. Eerst als bedrijfsjournalist voor o.a. de RET, Schiphol en Opta. Sinds 1998 als zelfstandig journalist/tekstadviseur gmtekst voor onder meer Straatnieuws, Krant van de Aarde en het AD. Voor AD Den Haag en AD Rotterdam interviewde Geraldina over de driehonderd 17-jarigen. Nu portretteert ze wekelijks Haagse families. Ondertussen dicht ze aan de bundel ‘in natura’.
- krantvdaarde-auteurspagina - instagram - linkedin

Jos Nargy (boekentipgever/theatermaker)
Jos is vooral bekend als acteur en theatermaker met een grote voorliefde voor poëzie, maar geeft ook al tijden boekentips in radioprogramma Het Woordenrijk. Hij vormt met Joep Hendrikx theatergezelschap de Poezieboys waarmee ze maandelijks Zaal3 onveilig maken met puike poëzieperformances geïnspireerd door het roemruchte Poëzie in Carré. Tevens staan ze al jaren samen met oa Joost Oomen op De Parade, Oerol en in de theaters met voorstellingen rondom dichters als Johnny van Doorn, Federico Garcia Lorca, Daniil Charms en Joseph Brodsky.
- poezieboys insta - poezieboys website

Khadija Ibourk El Idrissi (dichter)
Khadija is een dichter die in het Nederlands, maar ook in andere talen schrijft. Zo was haar debuut-gedicht ‘De ontmoeting’ vijftalig. Ze was een van de Jonge Stadsdichters van Den Haag in 2022. Daar had ze als doel om jongeren te inspireren om meer met taal bezig te zijn, vooral de jongeren die net in Nederland zijn gekomen. Ze droeg haar gedichten voor bij het Haagse UIT-festival in Den Haag, bij de Bevrijdingsmaaltijd en meer. Ze deed mee met Poetry Circle 22/23 en ze zal vandaaruit haar dichterscarrière blijven vervolgen om haar weg te vinden.
- instagram

Kristel Snellen (korte verhalen schrijver)
Kristel Snellen (Sevenum, 1973) studeerde Rechtsgeleerdheid in Maastricht en woonde en werkte daarna enkele jaren in Dublin. In 2001 verhuisde ze naar Den Haag. Kristel zingt, schrijft liedjes en zeer korte verhalen (zkv's) en werkt parttime voor een taalinstituut. In haar vrije tijd bezoekt ze graag kleine concerten.
- verhalen-site - muziek-linktree

Marike Verheul (dichter)
Marike is musicus en dichter, en sinds 2020 ook creativiteitsmentor (muze) met de missie zoveel mogelijk nieuwe makers te kweken in alle mogelijke kunstvormen. Met een vertelvoorstelling en multidisciplinaire workshop kom je haar tegen op een festival, in het theater, bij een symposium of als 'Kunstenaar in de klas'. Terwijl ze graag interdisciplinair werkt, ontstaan haar gedichten en prozagedichten vaak autonoom – soms uitbundig lang, soms in één zin.
- muze website


Nachoua Douayry (dichter)
Nachoua is een dichter uit Den Haag en bracht haar poëzie op het podium als lid van het Jonge Stadsdichters Collectief in 2022. Haar passie voor schrijven kreeg erkenning van Huis van Gedichten en in de lokale media. Zo trad ze op in de Tweede Kamer tijdens de dodenherdenking en bij NieuwsPoort. Samen met Abdelkader Benali opende ze de tentoonstelling Backstreet in het Literatuurmuseum. In 2023 maakte ze deel uit van de Poetry Circle 070. Nachoua's liefde voor talen en schrijven stelt haar in staat om haar boodschap in meerdere talen over te brengen, waaronder Arabisch en Nederlands.
- instagram

Ricco van Nierop (presentator/samensteller)
Ricco (hij/hem) tekent/schildert/ontwerpt door de weeks en maakt radio in het weekend. Vanaf 2012 maakt zijn werk als schrijvend journalist steeds meer plaats voor teken/schilderen en voor radiomaken. Bij Den Haag FM presenteert hij sinds 2013 zijn eigen muziekprogramma, De Nieuwe Van Nierop (zondags 11uur). Bij Harry's Woordenrijk komt hij in 2013 binnen als poëzie-recensent, maar raakt steeds meer betrokken, eerst als co-host, later als invaller en nu als presentator.
- beeldend werk op insta - muziekradio-blog - bluesky

Sacha Celine Verheij (dichter)
Sacha Celine Verheij is schrijver, fotograaf en spoken word artiest. Als queer creator met Surinaams-Molukse roots specialiseert ze zich in sociaal maatschappelijke thema’s als mentale gezondheid, seksualiteit, diversiteit en inclusie. Ze is de hoofdredacteur van Skin Mutts Magazine en doet het Full Circle project bij Poetry Circle. Recent heeft ze de stichting Bersama Collective opgericht, om via artistieke samenwerkingen gesprekken over kolonialisme en identiteit te openen. Taboes haalt ze uit de kast, stoft ze af en geeft ze met haar pen en camera een plek in de samenleving.
- website - insta - Skin Mutts - Bersama Collective

Sanjaya (dichter)
Sanjaya is een gevoelige, filosofische maker. Hij werkte eerder mee aan theatershow Sites of Memory, voorgedragen voor ‘de nacht is zwart’ van Omroep Zwart, heeft 2 jaar event productie gedraaid op o.a. ADE, heeft beats gemaakt voor Kaascouse en Kortsluiting en heeft met zijn collectief Wethepeople in 2022 ‘Ocean of People’ uitgebracht: een interdisciplinaire expositie, documentaire en EP uitgebracht over dakloosheid. Sanjaya's performances kenmerken zich door zijn maatschappelijke betrokkenheid en bevragingen over identiteit, sociale constructen en alledaagse bevindingen.
- insta

Zanyar Aziz (dichter)
Zanyar is dichter, schrijver, fotograaf, komiek en een panseksueel gepiercete druiloor. Hij was finalist voor de El Hizjra Literatuurprijs, deelnemer van het Slow Writing Lab van het Nederlandse Letterenfonds en werd ooit nog door een jonge Peter R. de Vries ondervraagd naar zijn graffiti-praktijken. Zijn werk verkent onder andere de kruispunten van mannelijkheid, geaardheid en biculturaliteit en frikandellen. Dit doet hij middels proza en poëzie maar ook als komiek met zijn voorstelling La La Zanyar Land, en als fotograaf met de exposities Queer Migrations: Portretten uit Den Haag.
- insta - queer migrations

Fotocredits: Adrienne, (Adrienne), Alexander (Elvin Hage), Anderkaffer Schrijft (Bjurran), Anne-Tjerk (Anne-Tjerk), Cleo (David de Lange), Corina (Mariët Mons), Diann (Gilles Boeuf), Douwe (Yo Bosman), Edith (Edith), Edwin (Edwin), Geraldina (Ian Berry), Jos (DHFM), Khadija (Sacha Celine Verheij), Kristel (Kristel), Manon ( - ), Marike (Gabriëlle van der Werff), Nachoua (Nachoua), Ricco (Judith Zandwijk), Sacha Celine (Zeger Dox), Sanjaya (Laura Baeten), Zanyar (Chris Lans)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten